W pobliżu zabudowań klasztornych znajduje się browar – odwieczna wizytówka zakonników, którego początki sięgają 1623 r. Historia cystersów nierozerwalnie wiąże się z historią piwa produkowanego w klasztorach. Zaczęło się od produkcji podpiwku na bazie palonego jęczmienia, natomiast warzenie piwa wysokoprocentowego rozpoczęto w roku 1824.

Po upływie prawie dwóch wieków zakład produkujący piwo nie wytrzymał konkurencji w nowej rzeczywistości gospodarczej i w połowie lat 90. został zamknięty. Obecnie w browarze klasztornym w Szczyrzycu trwają prace remontowe, których celem jest reaktywacja produkcji. Budynek dawnej słodowni został zaadaptowany na salę koncertową - tzw. Gościniec św. Benedykta. W 2008 roku w Restauracji Regionalnej „Marysia” w Szczyrzycu powstał mini-browar, gdzie produkowane jest metodą tzw. górnego warzenia niepasteryzowane piwo „Szczyrzyckie”.

Aktualności

ZAPROSZENIE

16.11.2023

Na wykład ks. profesora Krzysztofa KOŚCIELNIAKA wykładowcę akademickiego kontynuującego cykl wykładów w tematyce „Islam a Chrześcijaństwo – Historia i Teraźniejszość"

CZYTAJ WIĘCEJ